U mnie przez 2,5 roku nie przepalila się żadna żarówka - nawet wożę już od jakiegoś czasu nowe żarówki w bagażniku, ale nic nie chce się przepalić :roll:
Tryb amerykański - czy można używać w Polsce
Zwiń
X
-
Tryb amerykański - czy można używać w Polsce
W jednym z wątków padło stwierdzenie, że
"(...) Od dnia 20 czerwca 2009 roku, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 2009-05-04 nie są już wymagane tylne światła pozycyjne, gdy włączone są światła do jazdy dziennej. (...)".
"(...) nie są wymagane tyle światła pozycyjne (...)" oznacza, że można sobie włączyć tryb amerykański zamiast skandynawskiego. (...)"
Pytam ponieważ parę dni temu mój znajomy zwrócił się z takim pytaniem do Kolegi z "drogówki" i dowiedział się, że trybu amerykańskiego nie wolno używać w Polsce a jedynie tylko tryb skandynawski.
Odnosząc się do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 jest tam mowa (tabela - wiersz 18) o nie włączaniu się tylnych świateł pozycyjnych, świateł obrysowych (jeżeli występują) oraz oświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej - ale tutaj mowa tylko o światłach do jazdy dziennej.
Jeżeli natomiast świecą się światła mijania to zgodnie z zapisem wspomnianego Rozporządzenia (tabela - wiersz 2) "3) włączenie świateł mijania nie jest możliwe, jeżeli nie są włączone światła pozycyjne, z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła jako ostrzegawczego sygnału świetlnego".
Niestety nigdzie nie doszukałem się zapisu, który dopuszczałby włączenie tylko i wyłącznie samych świateł mijania w sytuacji wykorzystania ich jako światła do jazdy dziennej, co odpowiadałoby trybowi amerykańskiemu.
Czy ktoś wyjaśniał już może tę kwestie? Czy mogę spokojnie aktywować i używać trybu amerykańskiego nie narażając się na nieprzyjemności ze strony Policji?MINT
-
-
emba, światła mijania to nie światła do jazdy dzienne.
Możesz uzywać świateł mijania jako świateł do jazdy w dzień. Ale wtedy musi działać zasada, że w tym przypadku musza palic sie swiatła tylne postojowe, tablicy rejestracyjne itp.
W przypadku włączenia świateł do jazdy dziennej światła mijania nie palą się i wtedy nie musza palić się światła z tyłu.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
Komentarz